Εκδηλώσεις

Gadjo Dilo, Special Guest: Κωστής Μαραβέγιας

By 29/03/2015 13 Ιανουαρίου, 2020 No Comments

Η δεύτερη συναυλία μας για το 2015, και η μεγαλύτερη που έχουμε διοργανώσει μέχρι σήμερα, ήταν ένα δώρο ενός από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες της γενιάς του –του Κωστή Μαραβέγια– στο Σύλλογο Άρτεμις. Η φιλία του με το συγκρότημα των Gadjo Dilo, αλλά και με τη δική μας Τίνα Ταυρίδου, ήταν οι γέφυρες που είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση αυτή. Όσοι συναντούν τον Κωστή, βλέπουν έναν προσιτό, θετικό άνθρωπο με το χαμόγελο στα χείλη, που επιθυμεί να συμβάλλει για το γενικό καλό.

Το συγκρότημα Gadjo Dilo αποτελείται από μια γελαστή παρέα μουσικών με κοινό τους χαρακτηριστικό την αγάπη για τη μουσική ιδιοφυΐα του θρυλικού κιθαρίστα της gypsy swing, Django Reinhardt και την Ελληνική μουσική σκηνή του ’50 και ’60. Με αφετηρία τους δύο αυτούς μουσικούς πολιτισμούς και με πειραματισμούς πάνω σε μεταγενέστερους ήχους της jazz, κατορθώνουν να συνδυάσουν με το δικό τους, μοναδικό τρόπο, την παραδοσιακή manouche gypsy swing μουσική με την Ελληνική μουσική παράδοση.

Το συγκρότημα αποτελείται από τους: Σωτήρη Πομόνη (κιθάρα), Κώστα Μητρόπουλο (κιθάρα), Νίκο Βλάχο (κοντραμπάσο), Σέργιο Χρυσοβιτσάνο (βιολί), Γιώργο Τσιατσούλη (ακορντεόν) και Ηλιάνα Τσαπατσάρη (φωνή). Eπί σκηνής, το συγκρότημα μεταφέρει τη μαγεία της τσιγγάνικης jazz παράδοσης δίνοντας ταυτόχρονα ένα έντονα «Ελληνικό» στοιχείο, αναβιώνοντας μίαν άλλη εποχή, και παρασέρνοντας έτσι το κοινό να λικνιστεί και να σιγοτραγουδήσει παρέα τους.

Πλήθος εξωτερικών παραγόντων πρέπει να ταιριάξουν, για να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση: να είναι διαθέσιμοι οι καλλιτέχνες τη συγκεκριμένη ημερομηνία, να βρεθεί ο σωστός χώρος και να είναι ελεύθερος, να συμφωνηθούν τα οικονομικά, να τυπωθούν όλα τα απαραίτητα έντυπα. Για τη συναυλία, κάναμε αφισοκόλληση στην Αθήνα και τον Πειραιά και είχαμε αγωνία για το αν θα γεμίσει ο χώρος των 300 θέσεων, αφού ήταν προγραμματισμένη για Κυριακή, σχετικά «δύσκολη» μέρα.

Τελικά, ο χώρος του Passport γέμισε. Ήταν μια όμορφη στιγμή όταν ο Πρόεδρός μας κύριος Κοντογιάννης μίλησε στο νέο αυτό κοινό, που η πλειοψηφία του δεν γνώριζε τίποτα για την Ιστιοκυττάρωση, το Σύλλογο Άρτεμις, το Nikolas Symposium. Τα λόγια του «δε θα τα παρατήσω μέχρι να βρούμε τι προκαλεί αυτή τη νόσο και άρα και τι την θεραπεύει», ίσως τα διαβάζουμε σε κείμενα που περιγράφουν το έργο μας, αλλά ακούγονται διαφορετικά όταν τα απευθύνει σε νέους ανθρώπους που βγήκαν να διασκεδάσουν, πίνοντας ένα ποτό και ακούγοντας μουσική. Ήταν μία συγκινητική ανανέωση της δέσμευσής του –και του Συλλόγου– προς τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ηλιάνα, ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη στη συναυλία και τα αστεία για το αν επρόκειτο να γεννήσει επί σκηνής έδιναν και έπαιρναν. Μερικά από τα πολλά τραγούδια που απολαύσαμε ήταν τα: «Πέφτεις σε Λάθη» του Β. Τσιτσάνη, «Άλλα μου λεν τα μάτια σου» των Θ. Δερβενιώτη / Κ. Μάνεση και το «Ήρθα και απόψε στα σκαλοπάτια σου» των Γ. Ζαμπέτα / X. Βασιλειάδη. Μαζί με τον Κωστή Μαραβέγια τραγούδησαν δικές του επιτυχίες, όπως τα «Άσε με να μπω», «Δε ζητάω πολλά», «Που να βρω μια να σου μοιάζει» κ.ά. Η gypsy swing ενέργεια των Gadjo Dilo ταίριαξε υπέροχα με τη σκηνική παρουσία του Κωστή Μαραβέγια που ξεσηκώνει το κοινό και ελπίζουμε ότι όσοι ήταν εκεί απόλαυσαν τον συνδυασμό!

Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, ο Κωστής πήρε ένα κινητό τηλέφωνο από το κοινό και άρχισε να βιντεοσκοπεί από τη σκηνή το κομμάτι «Άσε με να μπω» που τραγουδούσαν με την Ηλιάνα, δημιουργώντας ένα βίντεο «σέλφι» από τη βραδιά!