Νέα

Dr Johannes H. Visser

By 16/01/2021 No Comments

O Johann Visser, που δυστυχώς απεβίωσε στις 20 Δεκεμβρίου, ήταν Σύμβουλος Παιδίατρος-Ογκολόγος στο Λέστερ (Leicester) και στη συνέχεια στο Καίμπριτζ (Cambridge). Ο Johann ήταν ένας σεμνός και ευγενικός άνθρωπος και ένας αφοσιωμένος και γεμάτος φροντίδα γιατρός, που συνεισέφερε πάρα πολύ στη θεραπεία της Ιστιοκύτωσης των κυττάρων του Λάνγκερχανς (LCH) στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως.

Το 2014 έγινε  μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Histiocytosis UK έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος Histiocytosis Research Trust. Η συνεισφορά του  Johann στις δραστηριότητες του  ιδρύματος Histiocytosis Research Trust ήταν ανεκτίμητη, με τις εξαιρετικές συμβουλές που προσέφερε. Επαιξε επίσης σπουδαίο ρόλο στην προετοιμασία του φυλλαδίου ενημέρωσης για την Παιδιατρική LCH, που διανέμει η Histio UK στους γιατρούς ανά το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στην προετοιμασία υλικού για την ιστοσελίδα της Histio UK.

Εργάστηκε ακούραστα για τη βελτίωση της θεραπείας των ασθενών με ιστιοκύτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργώντας και λειτουργώντας την εθνική Συμβουλευτική Ομάδα για την Ιστιοκύτωση (Histiocytosis Advisory Group). Αυτό είναι ένα διαδικτυακό φόρουμ για γιατρούς που φροντίζουν ασθενείς με ιστιοκύτωση. Οποισδήποτε γιατρός χρειάζεται συμβουλές μπορεί να συζητήσει για τον ασθενή του  με άλλους γιατρούς που είναι ειδικοί στην ιστιοκύτωση, μαζί με τον Johann φυσικά, σε δεκαπενθήμερες «συναντήσεις». Η κλινική ενόραση του Johann και οι συμβουλές του θα λείψουν σε όλους όσους φροντίζουν ασθενείς με ιστιοκύτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Johann ήταν επίσης ο επικεφαλής ερευνητής του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διεθνή κλινική δοκιμή LCH IV. Λόγω του ότι η LCH είναι τόσο σπάνια ασθένεια, τέτοιες διεθνείς δοκιμές είναι ο μόνος τρόπος για να αξιολογογηθούν σωστά νέες θεραπείες σε επαρκή αριθμό ασθενών, ώστε να εξαχθούν αξιόπιστα δεδομένα. Η διεξαγωγή των δοκιμών είναι ένα κοπιώδες και χρονοβόρο καθήκον που ο Johann είχε αναλάβει προς όφελος όλων των ασθενών με LCH. Προσφάτως έχουν αναπτυχθεί κάποια φάρμακα όπως η  Βεμουραφενίβη (Vemurafenib), αναστολείς των κινασών, που στοχεύουν τις μεταλλάξεις της  LCH και τα οποία έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι ίσως φέρουν την επανάσταση στην αντιμετώπιση της νόσου. Ωστόσο, η εισαγωγή οποιασδήποτε καινούργιας θεραπείας πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά σε κλινικές δοκιμές. Ο Johann συμμετείχε στις πρώτες διεθνείς κλινικές δοκιμές της θεραπείας με αναστολείς των κινασών σε παιδιά, δείχνοντας ότι αυτά τα φάρμακα μπορούν να παίξουν χρήσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου και μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια στα παιδιά.

Ο Johann θα λείψει πολύ από τους φίλους και τους συναδέλφους του σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς από την διεθνή κοινότητα γιατρών και επιστημόνων ανά τον κόσμο που εργάζονται στις ιστιοκυτώσεις. Είναι τραγικό που μια τέτοια φυσιογνωμία, που έχαιρε τόσου σεβασμού και είχε τόση επιρροή έφυγε από κοντά μας τόσο νωρίς στην ηλικία των 52 ετών˙ οι σκέψεις όλων εκείνων που τον ήξεραν είναι με την οικογένειά του σε αυτές τις τρομερά δύσκολες ώρες.