Εκδηλώσεις

Απ’ τον Αττίκ στον Γούναρη

By 06/03/2015 16 Ιανουαρίου, 2020 No Comments

Όλα ξεκίνησαν με την προτροπή του συνεργάτη μας Δρ. Γρηγόρη Στρατάκου (Πνευμονολόγου στο Νοσοκομείο Σωτηρία), να επικοινωνήσουμε με τη σύζυγό του, μεσόφωνο Έλλη Αρβανίτη, για να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε οικονομικά το Σύλλογο.

Η Έλλη, μία εξαιρετική καλλιτέχνης, ένας ζεστός και ευγενικός άνθρωπος, δέχτηκε χωρίς κανέναν ενδοιασμό να συμμετέχει αφιλοκερδώς σε μία μουσική βραδιά αφιερωμένη στην οικονομική ενίσχυση του έργου του Συλλόγου μας.

Όταν συζητούσαμε για υποψήφιους μουσικούς που θα τη συνόδευαν, αναφέρθηκε το όνομα του Δαυίδ Ναχμία, του μαέστρου που έχει μελετήσει σε βάθος τα τραγούδια και τη μουσική των αρχών του 20ού αιώνα. Επικοινωνήσαμε με τον κύριο Ναχμία και ανταποκρίθηκε και εκείνος θετικά. Δέχτηκε αμέσως να «στήσει» μουσικά τη συναυλία και να διοργανώσει στο δικό του χώρο, τις απαιτούμενες πρόβες με όλους τους ερμηνευτές.

Η πρώτη συναυλία μας για το 2015, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Auditorium στην οδό Σίνα 2 – 4. Παρότι ο χώρος του αμφιθεάτρου δε γέμισε, είδαμε αρκετά μέλη του συλλόγου μας, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα, καθώς και φίλους, συγγενείς αλλά και μέλη του Ελληνο-Σουηδικού Συλλόγου, που είχε την ευγενική καλοσύνη να αποστείλει την πρόσκληση της εκδήλωσης στα μέλη του.

Το πρόγραμμα της βραδιάς ήταν πλούσιο, με διάρκεια πάνω από δύο ώρες. Περιλάμβανε πάνω από 40 τραγούδια από το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, τραγούδια με διαχρονική αμεσότητα, συγκινητικά, τρυφερά. Τραγούδια του Αττίκ, του «γλυκού βάρδου των λησμονημένων γαλανών ματιών και των αλησμόνητων ερώτων», γοητευτικές, άφθαρτες μελωδίες, που μας γνώρισε ο Σουγιούλ, ο Χαιρόπουλος, ο Γιαννίδης και ο Γούναρης, ερμηνευμένα από την Έλλη Αρβανίτη, τον Θάνο Πολύδωρα και τις: Ζέτα Ξαφάκη, Μαρίνα Γιαννέλη και Έλενα Γκατζά.

Η βραδιά είχε πολλές εκπλήξεις. Μία ήταν η παρουσία του κυρίου Νάσου Πατέτσου, που οι μεγαλύτερης ηλικίας γνώριζαν καλά, μέσω της μεγάλης επιτυχίας του στα είδη της καντσονέτας και του μπελ κάντο, τη δεκαετία του 1950. Μαζί με την Έλλη Αρβανίτη τραγούδησε το πολύ γνωστό Άι Μορένα του Γιώργου Μουζάκη και άλλα τραγούδια. Εκπληκτική παρουσία, όπως έχει πει ο Χάρρυ Κλυνν «Οι κυβερνήσεις πέφτουν μα ο Πατέτσος μένει!» – ένας ζωντανός θρύλος που τα μέσα της εποχής του αποκαλούσαν το «Αηδόνι της Νάπολης». Η παρουσία του, έκπληξη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των διοργανωτών της βραδιάς, έδωσε μεγάλη χαρά στο κοινό, στους μεγαλύτερους που θυμόντουσαν μελωδίες και τις σιγοτραγουδούσαν μαζί του αλλά και στους νεότερους που γνώρισαν έναν από τους τελευταίους της εποχής του.

Μία άλλη έκπληξη, ήταν η παρουσία της ερμηνεύτριας Κατερίνας Κουρεντζή, προσωπικής φίλης του Δαυίδ Ναχμία, που ερμήνευσε κάποια τραγούδια. Όσοι παρευρέθηκαν πέρασαν μια όμορφη και ρομαντική βραδιά, με τα κλασσικά αυτά τραγούδια που κατάφεραν να επιβιώσουν στο χρόνο, γιατί διαθέτουν την ικανότητα να αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες και ρομαντικές χορδές της ψυχής μας, με δυσεύρετη πλέον στους καιρούς μας ευγένεια, κομψότητα και καλαισθησία.