Νέα

Η πληροφόρηση είναι δύναμη

By 09/03/2021 No Comments

Μάρτιος 2021

Αγαπητά Μέλη,

Η ανάγκη για επικοινωνία, ιδίως στην απομόνωση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, μας ώθησε να οργανώσουμε μία διαδικτυακή ομάδα στην οποία να μπορούμε να μοιραζόμαστε το ζήτημα της Ιστιοκυττάρωσης σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο.

Η ομάδα θα είναι ανοιχτή στα μέλη του Συλλόγου που πάσχουν από Ιστιοκυττάρωση, δίνοντας την ευκαιρία να μοιραστούμε εμπειρίες και γνώσεις ζώντας με την νόσο. Θα έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και να συμβουλευτούμε ή και να συμβουλέψουμε τους άλλους μέσα από την δική μας εμπειρία.

Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο επικοινωνίας, με κεντρικό άξονα τον Σύλλογο μας, με χαρακτηριστικά αλληλοβοήθειας και αλληλοϋποστήριξης. Πολύτιμη θα είναι η εθελοντική συμμετοχή της κα. Λουμάκου Μαίρης, Καθηγήτρια Ψυχολογίας της Υγείας, στο τμήμα Ψυχολογίας του  ΕΚΠΑ (συνταξ. 2019) με πολυετή εμπειρία.

Στόχος της ομάδας είναι να βοηθήσει τα μέλη:

* να διαχειριστούν το συναισθηματικό φορτίο που προκύπτει από την ασθένεια.

* να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση τους.

* να αναδείξουν τις δυνατότητες τους, και να ενισχύσουν τις στρατηγικές αντιμετώπισης ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο την καθημερινότητα τους.

* να βιώσουν μέσα από την ασφαλή αλληλεπίδραση με άλλους, την αίσθηση του «μοιράζεσθαι και ανήκειν».

Μέσα στην ομάδα:

Η εχεμύθεια και ο σεβασμός πρέπει να είναι βασικό χαρακτηριστικό όλων των μελών. Στην  πρώτη συνάντηση δύναται να δημιουργηθούν δεσμοί μεταξύ των μελών, αλλά και κλίμα εμπιστοσύνης, ώστε τα μέλη να αισθάνονται και να εκφράζονται ελεύθερα.  Όλοι είμαστε ισότιμοι.

Μέσα στην ομάδα θα συζητήσουμε την καθημερινότητα μας, με άξονα την ασθένεια και κατά πόσο επηρεάζει το οικογενειακό, φιλικό αλλά και εργασιακό περιβάλλον. Θα μιλήσουμε ελεύθερα για τους φόβους μας και τις δυσκολίες που προκύπτουν, αλλά και την δύναμη που έχει η σημασία του να συνεχίζουμε.

Για τις συναντήσεις θα χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα Skype, θα πραγματοποιούνται κάθε 15 ημέρες για μιάμιση ώρα, ανάλογα και τον αριθμό των ατόμων (ιδανικά 10-12 άτομα). Ενώ ο κύκλος αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από 10 συναντήσεις. Η ομάδα δύναται να διαμορφωθεί ανάλογα μέσα από τις ανάγκες που θα εκφράσουν οι συμμετέχοντες.

Ο καθένας έχει μία γνώση – ιστορία να μοιραστεί και είναι ευπρόσδεκτη. Αν ενδιαφέρεστε, παρακαλώ δηλώστε συμμετοχή (info@histioartemis.gr) έως 18 Μαρτίου και θα ενημερωθείτε για την ημέρα και ώρα της διαδικτυακής συνάντησης.

Δώρα Μουστάκα